SİYASETİ RANT KAPISI GÖRENLERDEN HİZMET BEKLENİRMİ?
SİYASETİ RANT KAPISI GÖRENLERDEN HİZMET BEKLENİRMİ?
Osmanlı Devleti’nde şehremini ve şehremaneti, Cumhuriyet’le birlikte ise belediye başkanı ve belediye meclisi hep var olmuştur.
Bir kentin tüm sorunları (ulaşımından suyuna, park ve bahçelerinden sokak isimlerine, vergilerinden belediye bütçeleri) belediye meclislerinin oturumlarında konuşulur, tartışılır, çözüme kavuşturulur.Bizde öylemi malesefki hayır sanki köy kahvesi ilçenin sorunlarını çözmek ne kelime daha çok sorun yaratmak.Şehremaneti, belediye encümeni azası ya da belediye meclisi... İsimleri ve oluşumları farklı olsa da görevleri hep aynı olmuştur.Önceleri biri bana bak dediğinde “git sana belediye baksından Allah belediyeye düşürmesin karşılığına dönüşmüştür..
Belediye meclisleri, beş yıllığına göreve geliyor. Belediye başkanıyla birlikte seçiliyor. Her partinin ayrı bir meclis grubu oluşuyor. Hangi parti grubu çoğunluktaysa, başkan güçlü ve kudretli kabul ediliyor. Görevleri süresince mahallenin, sokağın, ilçenin sorunlarını hangi zaman diliminde, ne kadar dile getirdiklerini bilmiyoruz! Hangi oturumda gündemle ilgili hangi konuşmayı yaptıklarını, hangi sorunları tartıştıklarını bilmiyoruz! Hangi soru önergelerini vererek denetim yetkilerini kullandıklarını da bilmiyoruz!fakat hiç bir oturmdada ilçenin sorunları çözülmüyor.Yıllarca kar topu gibi büyüye büyüye ilçenin geldiği durum belli...Yıllarca yapılmayan Karştıran veya Kava yolu her seçim belediye başkanları veya ikdidar partileri tarafından gündeme gelsede yılarca yapılmıyor.Aynı şekilde 40 yıla yakın süren Şarköy Küçük Sanayi Sitesinin durumu gibi her genel seçimde veya yerel seçimlerde bakanlar milletvekilleri genel müdürler ve adaylar söz verirler nedense 40 yıldır yapılmaz ve yılan hikayesine dönmüş vaziyette bir başka seçime ertelenmiş durumda. Geçtiğimiz günlerde Şarköy Küçük Sanayi Sitesi Başkanlığı genel kurul yaparak başkan değişikliği yapılmış.Anlayacağınız sessiz sedasız Şarköy Küçüksanayi Sitesine kayyum atanmış
Belediye Başkanı ve ya Meclis üyelerinin ilçeye hiç bir faydası olmadığı gibi ilçemizde faaliyet gösteren sivil toplum, kitle örgütlerininde hiç bir faydasını gören varmı?aslında sivil toplum ve muhtarlıklardan oluşan “belediye meclislerini izleme komisyonları” kurulmalı. Belediye meclisindeki tüm komisyonlar, encümen ve müdürlüklerinin tamamı, vatandaşa bilgi ve hesap verebilir konuma getirilmeli. Her yıl belediye meclis dönemi sonunda kim ne kadar belediye meclisinde konuşmuş, ne kadar denetim yetkisini kullanmış, ne kadar soru önergesi vermiş, ne kadar gündem dışı söz almış? Bu soruların yanıtı ortaya çık(arıl)malı ve bir karne oluşturulmalı. Yani tüm partilerin belediye meclis çalışmaları istatistiksel olarak izlenmeli ve sonuçta bir “meclis karnesi” uygulamasına gidilmeli ki vatandaş da bu sayede meclis çalışmalarını takip etmiş olur.
Çünkü: Belediye meclisleri, kentin yerel parlamentosudur. Yerelde başarı yoksa genelde de olmuyor.
Meclis çalışmalarının il ve ilçelerde canlı yayınlanması önemlidir. Yurttaş, ne oluyor ne bitiyor
BAŞKAN KADAR ÖNEMLİ
Belediye meclisi kadrosu çok önemli. Oralara kent için üretmiş, emek koymuş insanlar taşınmalı. Şehir kültürünü bilen, kenti yaşamış insanlar meclis üyesi olmalı. Çalışkan bir belediye yönetimi, çalışacak bir meclis kadrosu lazım. Sorunlara odaklanan insanlara ihtiyaç var. “Şu sokakta bu iş yapılmalı, yapılırsa Şarköy daha güzel olur”, diye düşünmemiş insanlar yönetime gelmemeli.
ÜRETMEYEN MECLİS YÜK
Meclisler bir karar mercidir. Baktığınızda yerel bir parlamentodan bahsediyoruz. şarköy için projeleri olan, hayalleri olan insanları göreve getirmek lazım. Yerel yöneticiler tek başına güçsüzdür. İş bürokratlarla, meclisle ve çalışanlarla yürür. Ortak akla inanılması lazım. Kendi işinde başarılı olamamış sokak köpeklerine yapılan eziyete üzülmemiş, kentin kurduna, kuşuna, ağacına, nehrine denizine sevdalanmamış belediyeyi rant kapısı gören yerel yöneticiler ne kadar başarılı olur ki!