Şarköy’lü taksiciler zam istiyor
Şarköy’de artan akaryakıt ve bakım maliyetlerini karşılayamayan taksici esnafı, UKOME’nin toplanarak taksi ücretlerine zam yapmasını istiyor.
Şarköy’lü taksiciler, uzun süredir taksi ücretlerine zam yapılmamasından şikayetçi.
Taksici esnafı, akaryakıt, sigorta ve kasko, araç bakım maliyetlerinin astronomik artış gösterdiğini ancak taksimetre açış ve kilometre başına ödenen ücretlerin yerinde saydığını söyledi.
Türkiye’nin en ucuz taksi tarifesinin Şarköy’de uygulandığını savunan Liman Taksi Başkanı Ogün Yıldız (58), “Türkiye’nin en ucuz tarifesi maalesef Şarköy’de. Evet, mesafe olarak yakın yerlere gidiyoruz, yakın yerlere gidip gelmek zorundayız.
Ulaşımın kolay olduğu bir şehirde yaşıyoruz ama sonuç olarak sanayiye girdiğimiz zaman ciddi anlamda giderlerimiz fazla” dedi.Sağlıklı bir aracın 40 bin ya da 50 bin kilometrede bir lastik değiştirmesi gerektiğini belirten Yıldız, “Bir lastiğin ömrü en fazla 50 bin kilometre. Can taşıyorsunuz. Yeri geliyor havalimanına veya hastaneye acilen insanları yetiştirmek durumunda kalıyorsunuz. Bunlar önemli şeyler.Ne yazıkki Şarköy ilçemizin her sokağında caddesinde belediye kazı çalışmaları yapıyor.Yollarımız köstebek yuvası gibi. Bu yol çalışmaları her yıl esnafın para kazanacağı yaz sezonu öncesi başlıyor. Yaz sezonu sonuna kadar sürüyor.Bozuk yollarda çukurlardan kaçmak ne mümkün hal böyle olunca araçlarımız zarar görüyor.Sanayi esnafıyla ister istemez akraba gibi oluyoruz.
Benim aracımın mekanik kısmı ile alakalı doğabilecek olan her türlü sıkıntı, benden önce müşterilerime sorun yaratacaktır. Bunların olmaması için benim gelirimle giderimin orantılı olması gerekir. Sonuç olarak gelirim düşük ama giderim fazla” ifadelerini kullandı.
“AÇIŞ ÇEVRE İL VE İLÇELERDE 100-120 LİRA,TEKİRDAĞ VE İLÇELERİNDE 60 LİRA”
Taksi ücret tarifesine ilişkin bilgi veren güre, Şarköy Şoförler Odası Başkanı Sedat Demiray şu ifadeleri kullandı:
“En son zam Kasım ayında yapıldı, yedi ay oldu.Bu süreç içerisinde birçok kaleme zam geldi. Mazot zamlandı, akaryakıtla beraber araç parçaları ve işçilik maliyeti de arttı. İnsanlar geçimlerini sağlamak zorundalar. Sanayiye gittiğinizde en basit yağ değişimi bile 2 bin 500- 3 bin liraya ulaşıyor. Bunlar minimize edilmiş rakamlar. Şu anda taksimetre açış ücreti 60 lira Kilometrede de 16,5 lira yazıyor. Açılış ücreti en az 90 lira olması gerekiyor. Bu iş kurtarabilmesi için giderler ile gelirin orantılanması için ve geçimimizin sağlanabilmesi için kısa mesafenin en az 90 lira, taksimetre açılış ücretinin 20-25 lira civarında olması gerekiyor.Çevre il ve ilçeler yedi ay içinde ikinci zammı yaptılar. 100-120 lira aynı şekilde toplu taşıma olan minibüslerde zarar ediyor.
Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısının gerçekleştirilerek taksi ücretlerine zam yapılmasını isteyen Demiray, Türkiye’nin en ucuz tarifesinin Tekirdağ’da uygulandığını söyledi.
UKOME toplantısı yapılmasını bekliyoruz ancak seçimin araya girmesi nedeniyle hala bekliyoruz. Hala bir sonuç alamdık. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer’e müracaat ettik kilometre bazında hesaplanırsa Türkiye’nin en ucuz taksi tarifesinin uygulandığını görüyoruz. Yetkililerin bir an önce bu işe el atmasını istiyoruz”dedi.