Muhtarlık kurumuna ihtiyaç var mı?
Muhtarlık kurumuna ihtiyaç var mı?
Muhtarlık kurumuna ihtiyaç var mı? En son mahallenizin muhtarına ne zaman gittiniz, hiç düşündünüz mü? Gelişen Türkiye’de e-devlet sistemi ile birlikte gün geçtikçe vatandaşın hizmet alması o kadar kolaylaştı ki; bir zamanlar demokrasinin temel taşı diye adlandırdığımız muhtarlarımızı şimdi tartışır olduk... Şimdilerde muhtarlık kurumuna baktığınız zaman aslında işlevsiz kaldığını görüyoruz. Yerleşim yeri belgesi, nüfus kayıt örneği gibi evrakları artık muhtarlar yerine bir düğmeye basıp kendimiz alabiliyoruz.
Ülkemizde 50.370 tane muhtar olduğunu görünce şaşırdım! Ve ortalama maaşlarının 17 bin 2 TL olduğunu hesap edince devletimizin milyarlarca liralık finans yükü altında olduğu gerçeği zihinlerimizi karıştırıyor.
***
Hadi köy muhtarlarını bir kenara koyduk. Köy halkı ile devlet arasındaki bir köprü olarak kabul ederiz. Fakat büyük şehirlerdeki mahalle muhtarlıklarına gerek olmadığını düşünüyorum.
Gerçekten biri bana anlatsın mahalle muhtarı ne iş yapar? Evrak mı dağıtır yoksa jandarma veya polise adresimi gösterir? Aslına bakarsanız emniyet güçlerinin elinde de artık adres ekranları ve haritalar var ki; gerekli adrese hiçbir kimseye ihtiyaç duymadan ulaşabiliyorlar. Postacı evrakları kişilere ulaştıramasa bile, teknoloji o kadar ilerledi ki SMS ve e-mail yolu ile bir şekilde muhatabın bilgisi oluyor. Kaldı ki evde yoksanız kapınıza yazı da bırakılıyor. Dolayısıyla muhtarların bu konuda da pek yardımı dokunmuyor.
***
Sorun ve problemleriniz olduğunda belediyeye veya kaymakamlıklara bir dilekçe ile müracaat edebilirsiniz. Çünkü bu konulara artık aracılık yapılmasına da gerek duyulmuyor, bazı kurumların vatandaş için ayrılmış whatsapp hatları var, bazılarında vatandaşın direkt olarak kurumun en tepesindekiyle direkt görüştüğü belirli özel günler bile var.
Bu meseleye birde gerçekci bakalım örnekleri ile... Büyükşehir ve ilçelerinde Belediye halkın hizmetinde zaten. Kırsal mahallelerde Belediye personelleri mahallenin temel sorunlarının çözümünde görevli. Muhtar olunca şapkadan tavşan mı çıkıyor? Örneğin Ziraat Odalarının muhtarın imzasını istediği evrak, belediye yada farklı bir kurum müdürlüğü tarafından onaylanırsa ne olur, Ne değişir? Bunun cevabını ben size şöyle vereyim; devlet kasasından milyarlarca lira para boşa harcanmaz?
Öyle bir rant olmuş ki; kırsal mahalle muhtarlığına baktığınızda belediyelerin yaptığı projeleri kendileri yapmış gibi sahiplenmişler, bütün organizasyonu kendilerinin yaptığına inandırmışlar ki iş makinelerinin önünde boy boy poz verebiliyorlar. Yani onlarda baya baya siyasiler gibi davranıyor. Bakın sevgili muhtarlar! Yerel yönetimler (laf aramızda kalsın) bundan rahatsızlar, bu konuda sizi buradan uyarmış olayım.
***
Çocukluğumuzdan hatırlayın; okulda sınıf başkanlarının tahtaya konuşanları yazmaları vardı ya; muhtarlık kurumu benim gözümde de o artık! Bazı muhtarların seçim kazanmak uğruna bir belediye başkanı edası ile vaatler vermesi şaşırtıcı. Broşürler hazırlatıp üzerine yapacağı hizmetleri vaat etmesi de ayrı bir konu, inanıyorum ki seçmen de bunlara içinden gülüyordur. Yani kısacası mahalle muhtarlıklarına benim aklım fikrim ermiyor. Bunu sizde kendinize sorun; mahalle muhtarlıkları olmazsa vatandaş hizmetleri kesintiye uğrar mı? Nasıl yapışkan bir koltukmuş anlamış değilim gelen gitmiyor. muhtarlık seçimlerinde “Bu benim son seçimim, kesinlikle sonraki dönem aday değilim” diyen mahallemizin sayın muhtarı bakıyorsunuz 2,3 derken can verene kadar koltuğa talip hale geliyor. Ne diyelim, hayırlı olsun!
***
Konu yanlış anlaşılmasın, hiçbir muhtarın kişiliğine, karakterine sözüm yok. Çok kaliteli, hizmet aşkı ile yanan, mücadele edenler mutlaka var. Her biri elbette halkın teveccühü ile göreve gelmişlerdir saygı duyarız. Ancak sorun bakalım halka önüne muhtarlık sandığı konulmasına artık gerek duyuyor mu, yoksa bir tercihim olsun diye mi sandığa gitmek zorunda kalıyor.
Demem o ki demokrasinin mihenk taşı olan muhtarlık makamı için artık boş işlerin merkezi olmuş diyebiliriz. Devletin sırtına bu yük çok fazla. merkezlerde zaten sorun yok, kırsal mahallelerde de belediye mevcut personelleri yeterli diyorum.Birde ikametleri göstermelik seçildiği mahalesinde olupta hepsi ilçede bulunan evlerinde kalıyorlarsa salla başını al maaşını olmuyormu?
İnan Uzun’dan alıntı