Diş Sağlığında Limon ve Karbonat Kullanımı Zararları

Limon ve Karbonat Kullanımı

Merhaba sevgili okurlarım ben Müge Sönmez Oruç. Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 2017 mezunu bir diş hekimiyim. Meslek hayatıma Çerkezköy'de büyük bir hastanede çalışarak başladım. Sonrasında İstanbul'a yerleştim ve uzun yıllar İstanbul'da hizmet verdim. Son bir senedir Şarköy'e yerleşme ve işimizi Şarköy'e taşıma kararı aldık. Mayıs ayı başından beri Şarköy'deki kliniğimizde hasta alımına başlamış bulunmaktayız. Burada da her hafta diş sağlığımız için bilgilendirme yazıları paylaşacağım. Keyifli okumalar...

Diş taşı temizliği ve diş beyazlatma ile ilgili danışan hastalarımızdan çok fazla duyduğumuz bir konu oldu bu ay. Diş temizliği ve beyazlatma için limon ve karbonat kullanımında bazı yanlış uygulamalar yapıldığını gördüm. Bu konuda diş sağlığımızı korumak adına bilgilendirme yapmak istiyorum.

Bugün size diş beyazlatmada karbonat ve limon kullanımı hakkında bazı yanlış bilinenlerden bahsedeceğim. Dişlerin beyaz ve parlak görünmesi, estetik açıdan hepimizin önem verdiği bir konu. Bu amaçla, doğal yöntemlere yönelmek isteyen pek çok kişi, karbonat ve limon gibi malzemeleri kullanarak dişlerini beyazlatmayı tercih edebiliyor. Ancak bu yöntemler, sanıldığı kadar doğru değil ve diş sağlığına ciddi zararlar verebilir.

Öncelikle karbonat ve limonun dişler üzerindeki etkilerinden bahsetmek istiyorum. Diş minesi, dişlerimizi dış etkenlere karşı koruyan dişimizin en dış tabakasıdır. Güzel bir bakımla zarar görmesi oldukça zor ve sağlam bir dokudur. Karbonat, aşındırıcı bir maddedir ve diş minesine sürtüldüğünde, yüzeydeki lekeleri geçici olarak temizlese de uzun vadede diş minesini aşındırır ve aşınma sonucu pürüzlenmiş diş dokusu eskisinden daha fazla leke tuttuğu için daha fazla sararır. Bu tabaka inceldiğinde, dişler daha hassas hale gelir ve çürümelere karşı savunmasız kalır. Limon ise yüksek asit içeriğine sahiptir ve asit, diş minesini zayıflatarak erozyona neden olabilir. Mine tabakasının zayıflaması, altındaki dentin tabakasının açığa çıkmasına yol açar. Dişin dentin tabakasının rengi sarıdır. Üzerindeki mine dokusunun rengi beyazdır. Bu durum, dişlerde hassasiyete ve ağrıya neden olurken, beyaz olan mine dokusunun aşınması sonucu altından yansıyan dentin dokusu dişlerin daha sarı görünmesine de sebep olabilir.

Karbonat ve limonun sıkça kullanımı, sadece dişlere değil, diş etlerine de zarar verir. Bu maddelerin aşındırıcı ve asidik yapısı, diş etlerinde tahrişe ve iltihaplanmalara neden olabilir. Sağlıksız diş etleri ise diş kaybına kadar varabilecek ciddi diş eti hastalıklarına yol açabilir. 

Peki bu durumda doğru yöntemler neler biraz da bunlardan bahsetmek istiyorum. Dişlerinizi beyazlatmak istiyorsanız, öncelikle diş hekiminize danışmanız önemlidir. Diş hekimi, güvenli ve etkili beyazlatma yöntemleri sunabilir. Klinik ortamında uygulanan beyazlatma işlemleri, hem daha hızlı sonuç verir hem de diş sağlığınızı riske atmaz. 

Sonuç Olarak diş beyazlatmada karbonat ve limon kullanımı, kısa vadede beyaz dişlere kavuşmayı vaat etse de uzun vadede ciddi diş sağlığı problemlerine neden olabilir. Dişlerinizi doğal yöntemlerle beyazlatmak istiyorsanız, bu konuda uzman görüşü almanız ve güvenli yöntemleri tercih etmeniz en doğru yaklaşım olacaktır.

Sağlıklı ve güzel bir gülümseme dileğiyle,
Diş Hekimi Müge Sönmez Oruç